A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестечківська міська рада
Волинська область, Луцький район

Про дистанційні сервіси Пенсійного фонду України на Вебпорталі електронних послуг

Дата: 17.03.2021 16:31
Кількість переглядів: 806

Про дистанційні сервіси Пенсійного фонду України на Вебпорталі  електронних послуг

Пенсійний фонд України активно працює над спрощенням процедури надання послуг усім категоріям громадян - пенсіонерам, працюючим, а також страхувальникам. Досягнення цього завдання здійснюється через запровадження дистанційних послуг в електронному вигляді, які людина може отримати, не виходячи з дому чи офісу. Головним інструментом для цього є Вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Кожен користувач на вебпорталі має можливість замовити довідку застрахованої особи, подати заяву про призначення пенсії з подальшим наданням документів, дізнатися про перерахунок пенсії, поставити запитання спеціалістам, подати скаргу, отримати індивідуальні консультації та роз’яснення з питань застосування законодавства. В особистому кабінеті пенсіонер може отримати інформацію про розмір пенсії, записатися на прийом до органу Пенсійного фонду України з використанням електронної черги, а застрахована особа — дізнатися про свій страховий стаж, а також подати скановану копію трудової книжки для подальшого її оцифрування та завантаження до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.  

Від 10 червня 2021 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX, який впроваджує облік трудової діяльності працівників в електронній формі. Закон передбачає п’ятирічний перехідний період: у цей час використовуватимуться паперовий та електронний варіанти обліку.

Документом визначається облік трудової діяльності працівників в електронній формі та використання цих відомостей з метою підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій тощо. Також законодавчо врегульовується питання автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Трудову діяльність обліковуватиме Пенсійний фонд України, а працівник побачить відомості про себе в електронній трудовій книжці. Цей сервіс уже доступний в особистому кабінеті на Вебпорталі електронних послуг. Відомості про трудову діяльність працівника зберігатимуться в складі персональної облікової картки застрахованої особи у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області, на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 1084, якою затверджено “Порядок обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі”, у минулому році розпочало роботу щодо оцифрування сканкопій трудових книжок та документів про трудову діяльність працівників.

Система обліку трудової діяльності працівників буде вдосконалена та передбачає відмову від паперових трудових книжок. Такі зміни дозволять зменшити витрати роботодавців на ведення паперового документообігу, спростять доступ до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, передусім у разі тимчасової втрати працездатності. Усуваються негативні наслідки втрати трудової книжки, її фальсифікації і внесення недостовірних відомостей до цього документа. Електронні трудові спростять доступ до інформації про трудовий стаж та процес оформлення пенсії.

 

Заступник начальника Головного управління                                                                             Тетяна КОШЛАТА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь